Saltar a continguts

Ràdio Tàrrega

Navegació

Menú principal

RSSÚltimes notícies

04/12/2017
El Consell de l'Urgell encarrega un estudi per calcular el cost de la implantació de la recollida de residus 'porta a porta' a la comarca

Municipis com Preixana, Belianes i Ciutadilla han mostrat el seu interès en aplicar al sistema de recollida, que ja s'efectua a Verdú i Castellserà

Imatge de complement Ampliar imatge

El Consell Comarcal de l’Urgell ha encarregat un estudi per calcular el cost que tindria implantar la recollida selectiva porta a porta en els 20 municipis de la comarca.

Segons ha explicat Bonjoch, aquest és un tema que està sobre la taula en els darrers Consells d’Alcaldes celebrats, i que caldrà afrontar en un futur proper per decidir la seva aplicació o no a l’Urgell.

A hores d’ara, Bonjoch ha reconegut que aquest tipus de recollida dels residus s’està parlant d’implantar-se a Agramunt, i ha afegit que municipis com Preixana, Belianes i Ciutadilla també han demanat poder-lo implantar en un futur.

El president del Consell Comarcal ha afirmat que de l’estudi es desprèn que “implantar el sistema porta a porta actualment suposa incrementar més del doble el preu que es paga avui dia per la recollida de les escombraries”. En aquest sentit ha afegit que “caldrà debatre, si finalment s’acaba implantant el sistema, si el preu de recollida es fixa per municipis, o bé si s’estableix un preu solidari que uniformitzi els preus”.

Per Bonjoch el calendari hauria de ser “al 2018 prendre una decisió sobre el sistema de recollida a implementar i començar-lo a aplicar al gener de 2019 o gener de 2020”.

Els resultats d'aquest estudi encarregat pel Consell, es presentarà properament al Consell d'Alcaldes de l'Urgell.

El canvi del sistema de recollida de residus, suposaria segons Bonjoch, “doblar la plantilla de treballadors que efectuen la recollida i fer més inversions en camions”.

Actualment a l’Urgell, nomes els municipis de Verdú i Castellserà apliquen el sistema de recollida de residus porta a porta.

El canvi de model en les polítiques de reciclatge, són un efecte dels canvis anunciats per l’Agència de Residus de Catalunya, que encarirà la factura als ajuntaments amb més mals resultats en recollida selectiva. Els cànons per tona abocada en un dipòsit controlat o una incineradora seran un 60% més cars d’aquí tres anys. El Govern també es planteja sancionar els consistoris que no arribin als nivells mínims exigits per la UE, que ha fixat que un 50% dels residus municipals han de reciclar-se el 2020.

Foto: Sostenible.cat